Politika

Савјет Европе донио резолуцију о БиХ

СТРАЗБУР - Парламентарна скупштина Савјета Европе усвојила је данас у Стразбуру резолуцију о функционисању демократских институција БиХ којом се изражава забринутост за будуће поступке Републике Српске у погледу подривања институција БиХ и оспоравања надлежности високог представника, изјавила је Срни члан делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић.


Марковићева је истакла да је парламент у Стразбуру одбацио њен амандман којим је тражила да се брише став о потреби одржавања међународне конференције о БиХ, али је нагласила да је тај члан преформулисан тако да се тражи од власти БиХ да размотре одржавање међународних дебата ради анализирања препрека које спречавају БиХ да напредују у реформама.

Она је рекла да је члан резолуције који је првобитно осуђивао РС за све неуспјехе у БиХ, а највише уставне, преформулисан тако да се изражава забринутост за будуће поступуке РС у погледу подривања институција БиХ и оспоравања надлежности високог представника.

Марковићева сматра да је извјештај извјестилаца Мевлута Чавушоглуа и Кима Сасија усмјерен против РС.

''Тај извјештај је усмјерен против РС. Он је препун оптужби на рачун РС. Извјештај на којем се заснива резолуција може произвести одређене проблеме РС у смислу да ће се тражити ангажман ширег обима међународне заједнице'', рекла је Марковићева.

Према њеним ријечима, није се инсистирало ни на једној другој реформи осим на реформи Устава с циљем усаглашавања са Европском конвенцијом о људским правима како би се омогућило и националним мањинама да учествују у политичком процесу.

"То је за њих кључна ствар", истакла је Марковићева, која сматра да се доводи у питање легитимитет доношења ове резолуције, јер је у сали Парламентарне скупштине Савјета Европе било само 55 делегата, од више од 600 колико их је укупно.

Она је рекла да је забрињавајуће што нема намјере да се затвори Канцеларија високог представника, уз образложење да високи представник још није завршио посао у БиХ.

Марковићева је додала да је попис становништва један од осам захтјева који су набројани у резолуцији који БиХ мора да испуни.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog