Politika

Србија на највишем нивоу демократског развоја

БЕОГРАД - Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је вечерас у Београду да се Србија данас налази на највећем нивоу демократског развоја у својој историји, али да и даље није досегла тачку иза које би остварени процес демократизације и институционалних реформи био неповратан.


Отварајући конференцију "Колико још корака до ЕУ?" Тадић је поручио да Србији нису потребне концесије на том путу, али да јој је потребна искрена подршка и помоћ ЕУ.

"Та критична граница је онај тренутак када ће Србија бити јасно пред пуноправним чланством у ЕУ, када буде потпуно јасно да ће за годину, годину и по, или две Србија бити пуноправна чланица ЕУ. Тада ћемо моћи да кажемо да је тај процес неповратан", рекао је Тадић.

Он је поручио да Србија не жели да јој било ко гледа кроз прсте и да жели да испуни све своје обавезе, али и да тражи разумјевање за овај тежак процес који не може да се заврши за једну годину.

"Тај процес ће се наставити, али не може да тече у недоглед и морамо имати разуман рок у којем ћемо извршити своје обавези и у коме очекуејмо искрену подршку и помоћ", поручио је Тадић.

Објашњавајући значај Србије за ЕУ, Тадицх је констатовао да она има кључни геостратешки положај и политички значај на простору југоисточне Европе и да стога без Србије у ЕУ не може бити ни стабилности Балкана.

Он је додао да ће Србија у будућности постати енергетско, информатичко и инфраструктурно средиште региона и да улагање у њу гарантује општу економску корист.

"Једино са Србијом у ЕУ хронично нестабилан простор западног Балкана може бити дебалканизован и лишен даљих фрагментација", истакао је Тадић.

Он је подсјетио да Србија није постала само фактор стабилности у региону, већ да је и својом политиком према Косову и Метохији постала фактор стабилности и у много ширем контексту.

"Србија је земља која решава своја искушења, попут Косова и Метохије, на миран и демократски начин нудећи моделе решења другим земљама које се суочавају са сличним проблемима", рекао је Тадић.

Конференцију "Колико још корака до ЕУ?" организовала је њемачка фондација "Конрад Аденауер", а Тадић је ту прилику искористио да још једном истакне значај српско-њемачке сарадње.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog