Politika

Лоша политичка ситуација у БиХ

САРАЈЕВО - Предсједавајући делегације Парламентарне скупштине БиХ при Парламентарној скупштини Савјета Европе Бакир Изетбеговић оцијенио је данас у Стразбуру да политичка ситуација у БиХ није добра и да земља озбиљно заостаје на путу ка евроатлантским интеграцијама.


 

Изетбеговић је у оквиру дебате о функционисању демократских институција у БиХ рекао да је у Парламентарној скупштини БиХ одбијено 49 закона, од тога 13 са листе приоритета Споразума о стабилизацији због тога што је Република Српска користила "ентитетско гласање".

"Политичари на највишем нивоу у РС ушли су у фазу интензивног подривања државних институција и сукобљавања са ауторитетом високог представника. Најновија пријетња јесте организовање референдума у РС планираног за прољеће", додао је Изетбеговић.

Он је напоменуо да подржава Извјештај специјалних извјестилаца Савјета Европе за БиХ Мевлута Чавушоглуа из Турске и Финца Кима Сасија у свим тачкама, укључујући параграф у коме се предлаже одржавање мултилатералне конференције о БиХ на којој би учествовали сви кључни локални и интернационални представници, уз снажно ангажовање Савјета Европе.

У оквиру дебате учесницима се обратила и члан делегације Парламентарне скупштине БиХ при Парламентарној скупштини Савјета Европе Азра Хаџиахметовић која је истакла потребу нових уставних рјешења, саопштено је из парламента БиХ.

"У том смислу потребан је озбиљан и хитан ангажман међународних институција, партнера и пријатељских земаља", истакла је Хаџиахметовићева и додала да оцјена сваког проблематичног подручја у овом извјештају говори да је уставна материја од посебне важности за БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog