Politika

Не помиње се међународна конференција о БиХ

СТРАЗБУР - Члан делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Младен Иванић изјавио је вечерас Срни да се у усвојеној резолуцији Савјета Европе о БиХ не помиње међународна конференција о БиХ него се изражава потреба да се размотри организовање шире дискусије о изазовима с којима се суочава држава.


Иванић је рекао да у тексту резолуције нема ни дијела којим се РС осуђује да је одговорна за неуспјех свих реформи у БиХ, него Савјет Европе позива РС да поштује одлуке високог представника, што је јуче подржала и Европска комисија.

"Дошло је до усаглашавања текста резолуције и једне пуно општије формулација. То је на крају коректан компромис'', рекао је Иванић у телефонском разговору Срни из Стразбура.

Он је навео да је исказано велико незадовољство застојем у реформама и да је изнесена доста депресивна слика о БиХ, али да нема захтјева за новим конференцијама.

Иванић је рекао на засједању да не треба отварати никакве нове посебне разговоре о Уставу, али да је могуће и потребно промијенити Устав у дијелу који се односи на усклађивање са Европском конвенцијом о људским правима.

"Партије из РС немају проблем у вези с тим. Већи су проблем партије из Сарајева које очекују додатне промјене, што није реално", рекао је Иванић.

Он је истакао да је замолио Савјет Европе за јасан став да је дошло вријеме да се међународне интервенције у БиХ приведе крају и да домаће институције преузму своју улогу.

Према његовим ријечима, чланови из Федерације БиХ нису имали амандмане на резолуцију, али су захтијевали да међународна заједница ради посао домаћих политичара и да она промијени ствари у БиХ.

"Говорили су о прошлости, о етничким чишћењима", рекао Иванић.

У Стразбуру је данас у оквиру петодневног засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе одржана дебата о функционисању демократских институција у БиХ и усвојена резолуција која се заснива на извјештају специјалних извјестилаца Савјета Европе за БиХ Мевлута Чавушоглуа из Турске и Финца Кима Сасија.

Делегацију парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе чине њен шеф Бакир Изетбеговић и чланови Милица Марковић, Младен Иванић, Азра Хаџиахметовић и Алма Чоло.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog