Politika

Брамерц задовољан сарадњом

БЕОГРАД - Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је у Европском парламенту да је степен сарадње Србије са Трибуналом на истом нивоу као у децембру, када је Савјету безбједности УН поднио свој посљедњи извјештај у којем је било наглашено задовољство сарадњом.


 

"Главни задатак Србије је да буду ухапшени одбјегли оптуженици Ратко Младић и Горан Хаџић", подвукао је Брамерц овом приликом и додао да што прије очекује позитиван развој у вези са тим.

У расправи вођеној у Спољно-политичком одбору Европског парламента у Бриселу, Брамерц је предочио да ће оцјену о сарадњи са Србијом поново дати у јуну.

Одговарајући на посланичко питање, Брамерц је рекао да никад неће рећи да Младић и Хаџић нису у Србији.

"На основу оног што добијам од српских власти немам разлога да вјерујем да они нису у Србији", додао је Брамерц и подвукао да је од суштинске важности да преостали бјегунци буду ухапшени и разоткривене њихове мреже.

"Оперативна сарадња са Београдом одлично тече", нагласио је Брамерц и веома повољно оцијенио рад српског тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића.

Када је ријеч о проналажењу доказа за ратне злочине, Брамерц очекује још бољи приступ Хашког суда архивама у земљама на западном Балкану уз много бољу заштиту свједока.

Од хрватских власти Брамерц очекује да добије документа везана за истрагу о ратним злочинима хрватске војске приликом операције "Олуја" 1995. године.

"Хрватска влада је у међувремену учинила неке позитивне кораке", оцијенио је Брамерц, нагласивши да је битно да су се и Хашки трибунал и хрватска влада сагласили да су артиљеријски дневници хрватске војске постојали.

Брамерц за сада не може да каже да ли су ти документи уништени или су неке копије сачуване.

Главни тужилац Хашког трибунала види корисно побољшање сарадње Хашког суда са државама региона и у чињеници да су тужилаштва Србије, Хрватске и БиХ поставиле официре за везу у Трибуналу у Хагу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog