Društvo

Митрополит скопски Јован се вратио у Македонију

СКОПЉЕ - Архиепископ охридски и митрополит скопски Јован вратио се синоћ у Македонију пошто му је укинута мјера притвора послије скоро двогодишњег одсуства, саопштила је Охридска архиепископија.


 

Митрополит Јован је затражио укидање притвора за вријеме трајања судског процеса против њега, али пошто то није дозвољено био је принуђен да скоро двије године борави ван граница Македоније.

Основни суд у Велесу, доносећи неколико одлука, утврдио је да нема доказа за наставак судског процеса против архиепископа Јована и донио двије ослобађајуће пресуде за њега, али је упркос томе Апелациони суд непрестано враћао предмет на поновни претрес, све до доношења коначне пресуде, наводи се у саопштењу.

Предмет се сада налази у периоду жалбеног поступка тако да је, до доношења одлуке Апелационог суда архиепископ Јован слободан грађанин, наведено је у саопштењу.

Основни суд у Велесу осудио је у одсуству архиепископа Јована на затворску казну од двије године и шест мјесеци за кривично дјело "утаја".

Како је раније објављено на сајту Српске православне цркве, Суд је одредио да архиепископ Јован исплати одштету расколничкој Македонској православној цркви у износу 14.804.211 денара, што је око 240.000 евра.

Оцијењено је да су мотиви суђења архиепископу Јовану политички и да су у таквим условима вишегодишњег прогона поглавара Охридске архиепископије "немогући преговори о статусу расколничке Македонске православне цркве".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog