Društvo

Одржана духовна Светосавска академија

ЗВОРНИК - У оквиру "Светосавске недјеље" у Зворнику је вечерас одржана духовна академија посвећена Светом Сави.


 

Академик Матија Бећковић рекао је у бесједи да први српски архијереј Свети Сава и сви који су сједили на његовом трону немају своју дјецу по тијелу, али имају духовну дјецу - свој народ који живи на свим континентима на којима постоје храмови посвећени Светом Сави.

Он је нагласио да су сви ови храмови израсли "из сјеменке" коју је посадио овај светитељ у Светој Гори у манастиру Хиландар.

Бећковић је рекао да је Хиландар сачуван као једино мјесто на коме никада нико ништа није слагао и на коме се нико није криво заклео, него се молио Богу како је одредио Свети Сава.

Према његовим ријечима, судбина Светог Саве није ништа друго него историја српског народа.

"Речи `ми смо запад истоку, а исток западу` извучене су из суштине живота Светог Саве, тако да није могла краће да се извуче његова суштина која траје и данас", истакао је Бећковић.

Он је рекао да је Свети Сава данас "већи" него што је икада био и да расте из вијека у вијек, јер је одредио "крст којим се крстимо, пут којим идемо, писмо којим пишемо".

Говорећи о избору новог патријарха Српске православне цркве, Бећковић је рекао да се на крају све догодило по Божијој вољи, па је у трон Светог Саве сјео нишки епископ Иринеј.

"То је био најбољи избор", рекао је Бећковић.

Он је додао да је патријарх Павле "пред нашим очима постао један од светитеља и најубједљивијих ликова нашег времена и нашег народа".

Духовна академија одржана је у оквиру "Светосавске недјеље" која је почела 24. а завршава се 30. јануара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog