Svijet

Сјеверна и Јужна Кореја размјениле ватру

СЕУЛ - Сјеверна и Јужна Кореја размјениле су артиљеријску ватру недалеко од спорне поморске границе.


Аналитичари су изразили сумњу да ће сукоби ескалирати и да је то покушај Пјонгјанга да изазове пораст тензија на Корејском полуострву како би што прије био постигнут миорвни споразум чиме би био отворен пут за међународну помоћ за уништену економију ове земље.

Сјевернокорејска новинска агенција КЦНА пренијела је саоштење војске у којем се наводи да је изведена редовна војна вјежба док су упозорили да ће бити отворена нова артиљеријска ватра.

Сјеверна Кореја усмјерила је више од 10 000 цијеви артиљеријског наоружања према Јужној Кореји.

Јужнокорејска војска саопштила је да је Сјеверна Кореја са копна испалила гранате према Јужној Кореји али да су гранате пале прије спорне поморске границе код западне обале Жутог мора.

Јужна Кореја је узвратила артиљеријском ватром.

"Изражавамо озбиљну забринутост због овог инцидента који је резултата нелегалног чина Сјеверне Кореје чиме су артиљеријском ватром непотребно створене тензије", наводи се у поруци коју је јужнокорејско Министарство одбране упутило Сјеверној Кореји.

Јужнокорејска новинска агенција Јонхап јавила је да је Сјеверна Кореја испалила око 30 граната и да је Сеул одговорио са троструко већим бројем.

Размјена артиљеријске ватре дошла је у вријеме када је јужнокорејски предсједник на путу ка Давосу у Швајцарској гдје треба да присуствује Свјетском економском форуму након државничке посјете Индије.

Из његове канцеларије саопштено је да су обје стране пуцале у ваздух и да није било жртава.

Почетком седмице Пјонгјанг је оптужио Сеул да је ријечима да ће у случају назнака да се Сјеверна Кореја припрема за нуклеарни напад покренути превентивну акцију.

Сукоби између двије Кореје такође долазе након сигнала Пјонгјанга да ће се можда након једногодишњег бојкота вратити у шестостране преговоре са Јужном Корејом, Кином, Јапаном, Русијом и САД о окончању свог нуклеарног програма.


Сјеверна Кореја је до краја марта прогласила област око своје западне обале Жутог мора зоном забрањене пловидбе, што указује на могуће пробно испаљивање ракета.

Наведена област налази се у близини спорне границе између Јужне и Сјеверне Кореје гдје је у новембру био кратак поморски сукоб. Тада је јужнокорејски патролни брод изрешетан мецима док се сјевернокорејски брод запалио.

Међукорејска граница у Жутом мору представља осетљиву зону у којој су се у прошлости догодили бројни поморски инциденти.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog