Svijet

Шри Ланка: Побједа актуелног предсједника

КОЛОМБО -Актуелни предсједник Шри Ланке Махинда Раџапакса освојио је више од 50 одсто гласова на предсједничким изборима, објавила је Изборна комисија, након што је пребројано око 85 одсто гласова.


Актуелни шеф државе освојио је 4,99 милиона гласова, након што је од 9,84 милиона пребројано око 85 одсто гласова, док је његов главни противник, предводник војне победе над Тамилским тигровима, генерал Сарат Фонсека освојио 3,39 милиона гласова.

Опозиција се жалила на бројна кршења изборне процедуре уочи одржавања избора и осудила распоређивање војске око хотела у коме се налази главни ривал актуелног предсједника.

Портпарол опозиције Рауф Хакин потврдио је да је било бројних кршења изброног права.

"Дан гласања протекао је без озбиљнијих индицената али треба гладати на изборни процес од почетка", додао је Хакин.

Он је додао да ће опозиција издати саопштење када изборна комисија буде саопштила резултете, али није прецизирао да ли ће опозиција прихватити те резултате.

Више од 14 милиона људи уписано је у бирачке спискове а 70 одсто је гласало на овим предсједничким изборима на којима је било 22 кандидата.

Ово су први избори од када је у мају прошле године влада прогласила победу над побуњеницима из редова Ослободилачких тигрова тамилског Елама.

Изборе је обезбјеђивало 68.000 полицајаца.  

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog