Društvo

Данас статусна конференција о Караџићу

ХАГ - Некадашњи предсједник Републике Српске /РС/ Радован Караџић данас ће на статусној конференцији у Хашком трибуналу изнијети примједбе на ускраћивање средстава његовом правном тиму, изјавио је београдски адвокат Горан Петронијевић.


Петронијевић, који је један од Караџићевих правних савјетника, најавио је да ће на статусној конференцији бити ријечи о питањима која се односе на организације почетка суђења заказаног за 1. март.

"Караџић ће изнети одређене примедбе на статус одбране, односно опструкцију одбране од стране Трибунала који ускраћује средстава његовој одбрани", рекао је Петронијевић.

Он је навео да Караџићева одбрана од марта прошле године није добијала средстава која јој по праву припадају од Хашког трибунала и да су само неки чланови одбране и то тек у јануару добили извјесна средства.

Петронијевић је објаснио да се на списку за плаћање налази осам лица, али да су средства одобрена за веома мали број сати те да је поврх тога износ одобрен по сату четири пута мањи од оног који треба да припада члану одбране.

Он је оцијенио да Хашки суд ускраћује средства одбрани како би тако натјерао Караџића да одустане од одлуке да се заступа сам.
Караџић је пред Хашким трибуналом у двије тачке оптужен за геноцид над несрпским становништвом у Сребреници и још седам општина у БиХ, а у преосталих девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумано понашање, терорисање, незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца за време рата у бившој југословенској републици између 1992. и 1995. године.

Караџић је ухапшен 21. јула 2008. године у Београду, а изручен Хашком трибуналу 30. јула 2008. године.

Статусна конференција Караџићу заказана је за 14.30 часова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog