Svijet

Maкедонско-грчка дипломатија у Лондону

СКОПЉЕ - Македонски министар иностраних послова Антонио Милошоски и замјеник шефа грчке дипломатије Димитрис Друцас састаће се данас у Лондону у оквиру међународне конференције посвећене Авганистану, јавили су скопски медији.


Медији наводе да је сусрет иницирао македонски министар, који је изјавио да се спор са Грчком, у вези са називом Македонија, може ријешити дијалогом.

Македонски премијер Никола Груевски изјавио је да ће иницирати састанак са предсједником владе Грчке Јоргосом Папандреуом.

Македонско име и историја, посебно послије распада Југославије 1991. године, постало је предмет расправе између Атине и Скопља.

Кључни грчки аргумент је да коришћење имена Македонија представља "безбједносну пријетњу", јер Грци тако називају своју сјеверну област.

Преговори о излажању рјешења спора између Скопља и Атине у вези са називом Македонија воде се од 1992. године.

УН су ради рјешавања проблема именовале Метјуа Нимица за специјалног посредника, који је до сада одржао више састанака са представницима двије стране и изнио неколико приједлога.

Посљедњи приједлог који је Нимиц понудио био је назив "Сјеверна Македонија", а раније су као најчешћа имена помињана "Република Горња Македонија", "Нова Република Македонија" и "Република Македонија Скопље".

У посљедње вријеме учестали су приједлози за посредовање у спору, а један од оних који су понудили своје услуге је и предсједник Србије Борис Тадић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog