Društvo

Врховни суд Хрватске се наругао жртвама

БАЊАЛУКА - Шеф Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац сматра преблагом казну од седам година затвора Михајлу Храстову за монструозан злочин, почињен над 13 заробљених резервиста ЈНА на Коранском мосту 1991. године, те да се овом пресудом Врховни суд Хрватске наругао жртвама.


"Ово је преблага казна за тако стравичан злочин и Храстов је, у најмању руку, морао добити 20 година затвора", рекао је Штрбас, реагујући на јучерашњу одлуку Врховног суда Хрватске који је Храстову скратио казну затвора са осам на седам година.

Штрбац је рекао да се "Веритас" неће помирити с тим да само Храстов буде осуђен за тешки злочин над заробљеним припадницима ЈНА на Коранском мосту 1991. године.

Он је подсјетио да је Окружни суд у Глини у некадашњој Републици Српској Крајини /РСК/ 1994. године проширио истрагу о злочину на Коранском мосту са Храстова на још шест лица и то Велимира Хрвојевића из Лађевца, општина Слуњ, Петра Мандића званог Бабарога, Жељка Перишића, Јосу Јелковца, Ђоку Маринковића и Јосу Вуковића, сви из Карловца.

Штрбац је навео да је Светозар Шарац, који тренутно живи у Панчеву, једини живи свједок стравичног злочина на Коранском мосту 1991. године, који је тада видио Храстова и групу хрватских униформисаних лица, која је масакрирала заробљене војнике ЈНА.

"Шарац, који је тада био рањен и у несвјести успио је игром среће да остане жив испод мртвих другова", каже Штрбац.

Врховни суд Хрватске смањио је јуче казну затвора са осам на седам година бившем припаднику специјалне полиције у Карловцу Михајлу Храстову, осуђеном због убиства 13 заробљених резервиста ЈНА на Коранском мосту 1991. године.

Храстов је осуђен за убиство 13 и рањавања двојице резервиста ЈНА у Карловцу, 1991. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog