-_WfKrXY6JA

Društvo

Први пут са патријархом на прес конференцију

Патријарх српски Иринеј изјавио је данас да ће СПЦ подржати европске интеграције Србије, ако то не буде на штету и уштрб њеног културног и историјског идентитета.


Поглавар СПЦ је рекао да су држава и црква један организам и да једни другима треба да помажу, и изразио наду да је садашњи курс државе добар и да ће бити корисан и за цркву и за државу.

Оцијенио је да је држава најпозванија да рјешава проблем проглашења независности Косова и помоћи српском народу на тој територији, али да црква треба у томе да јој помаже.

Он је навео да је питање проглашења независности Косова „још у процесу” и да је потребно на се нађе рјешење одговарајуће за све народе које тамо живе.

„Читава та земља је натопљена српском крвљу и по свему она припада нама, а неће нам сметати да делимо судбину са народима који су ту живели”, рекао је патријарх Иринеј и додао да то рјешење треба да омогући опстанак Србима на Косову.

Патријарх је рекао да се нада да ће на Косову „бити схваћено” да његово предстојеће устоличење у Пећкој патријаршији није никаква провокација, већ да је то центар СПЦ.

„Предстоји цркви и Синоду да питања са надлежнима на Косову и Србији реши и надамо се да ће су ту наћи договор и сагласност да се тај свети чин обави у реду”, казао је он.

Патријарх је најавио да ће се састати са предсједником Србије Борисом Тадићем, а на питање да ли треба расписати референдум о приступању Србије НАТО, Иринеј је рекао да би о томе „свакако требало питати народ”.

„То није само ствар цркве, већ и једног народа и ако буде договора и сагласности било би пожељно и неопходно да се и народ пита”, казао је он.

Поглавар СПЦ је рекао да црква жели добре односе Србије са сусједима и да ће задржати толерантан став према Исламској заједници и малим вјерским заједницама.

Према његовим ријечима о евентуалном доласку папе Бенедикта на прославу јубилеја Миланског едикта 2013. године још није било конкретних разговора.

СПЦ ће, како је рекао, настојати и даље да ријеши проблем са Македонском православном црквом, а истакавши да су односи са Црногорском православном црквом (мисли се на истоимену НВО у Црној Гори) „критичнији”, оцијенио је да је утјешно што та црква нема подршку народа.

На конференцији за новинаре окупио се велики број сниматеља, фоторепортера и новинара из земље и иностранства, а поглавар СПЦ прије новинарских питања није имао уводно излагање.

 

Тадић: Црква има важно место у нашем друштву

Предсједник Србије Борист Тадић истакао је данас у разговору са новоизабраним патријархом српским Иринејом да црква има важно мјесто у нашем друштву,

Тадић и патријарх су разговарали о положају свештенства и монаштва Српске православне цркве на Косову и Метохији и о заштити културне башитине, наводи се у саопштењу прес служба предсједника Србије.

Током сусрета Тадић и патријарх сложили су се и да је неопходно убрзати радове на завршетку Храма светог Саве у Београду и разматрали су и питање обиљежавања 1700 година Миланског едикта, који ће бити одржан у Нишу 2013. године.

Разговору је присуствовао и члан Синода СПЦ владика бачки Иринеј.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog