Društvo

Ријасет у Србији: Шта је мислио Иринеј

БЕОГРАД - Ријасет Исламске заједнице Србије је упутио писмо Српској православној цркви тражећи званично тумачење изјаве патријарха Иринеја о исламу и муслиманима, рекао је данас генерални секретар ИЗС Србије Елдин Ашћерић.


Патријарх Иринеј је дао изјаву, у којој се између осталог наводи, да је филозофија и психологија ислама да муслимани, када су у мањем броју умију да се понашају и да буду коректни, али да када постану надмоћни и супериорни, чине притисак.

„Ми смо захтевали да се да званично саопштење СПЦ - да ли ће то урадити патријах лично или Синод сасвим је свеједно. Битно је да се да званично тумачење тога што је речено. Уколико је то у оној мери у којој се може разумети, а из те поруке се свашта може разумети. То је крајње неприхватљиво и некоректно”, казао је данас Ашћерић.

Мешихат Исламске заједнице у Србији на чијем је челу муфтија Муамер Зукорлић, данас је саопштио да су изјава поглавара СПЦ о исламу коју је пренео Блиц „скандалозне и увредљиве”.

Мешихат је оцијенио да је „несхватљиво” да новоизабрани патријарх своју мисију започиње непријатељским изјавама према вјери којој припада више од милијарду људи у свијету.

„Сасвим је јасно да ова изјава садржи позив на геноцид јер недвосмислено указује да су за Патријарха муслимани прихватљиви само када су у мањини и када живе погнутих глава. Значи ли то да тамо гдее су муслимани већина, као у случају Санџака и Прешевске долине, треба предузети мере попут оних у Сребреници, како би њихов број постао прихватљив за Патријархову визију Србије”, пише у саопштењу Мешихата.

Додаје се и оцјена да је патријархопва изјава нанијела огромну штету односима Српске православне цркве и Исламске заједнице, али и Цркви и православљу.

„Уколико поглавар Српске православне цркве жели и минимум дијалога са представницима муслимана и ислама, очекујемо јасно и недвосмислено извињење”, наводи се у саопштењу.

ИЗ Србије на чијем је челу реис Адем Зилкић изразила је „забринутост због изјаве у којој се износе непримерене и недопустиве квалификације на рачун ислама и муслимана”.

„Исламска заједница Србије је затечена оваквом изјавом и резоном поглавара СПЦ у којој се филозофија и психологија ислама и муслимана спуштају на раван национализма, шовинизма и нетрпељивости према различитостима које је Бог даровао. Овом изјавом се вређају верска осећања свих муслимана, а посебно србијанских. Такав говор не води миру и бољим међуљудским односима у Србији генерално, а на Косову и Метохији посебно”, пише у саопштењу Ријасета.

Исламска заједница Србије навела је и да очекује званично и јавно тумачење изјаве „како би се избегла евентуална погрешна интерпретација”.

На данашњој конференцији за новинаре у Патријаршијском двору у Београду, патријарх Иринеј је рекао да је „СПЦ увек била толерантна и поштовала сваку религију”.

Говорећи о односу према исламској заједници, Патријарх је рекао да је СПЦ поштује као верску заједницу.

„То је њихова вера и што би се ми ту мешали и давали своје мишљење. Ми их поштујемо као верску заједницу. То смо чинили увек... То ћемо наставити и у нашем времену у пуној толеранцији сваки вере и верске заједнице и идеологије”, навео је он.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog