Društvo

Фоча тражи ревизију спора са Халиловићем

ФОЧА - Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас закључак да се Врховном суду Републике Српске пошаље хитна апелација за ревизију комплетног спора између општине и Халима Хасковића.


Халиловић се са општином спори око земљишта на коме је саграђена спортска дворана у Фочи, као и доношење привремене одлуке о забрани провођења судске одлуке о исплати 420.000 КМ Хасковићу.

Опозициони одборници СНСД-а, ДНС-а и СРС РС за овај спор, који пријети општини банкротом, искључиво окривљују начелник општине Здравко Крсмановић, који се по њиховом мишљењу понашао бахато, због чега 2004. године, када је покренута иницијатива о градњи спортске дворане, није била испоштована законска процедура.

"Искључиви кривац је начелник Крсмановић са сарадницима, који треба сносити посљедице своје неодговорне полтике. Умјесто било каквих закључака Крсмановић треба да понуди оставку, јер је без ријешених имовинско-правних односа, на туђем земљишту изградио дворану. Поставља се и питање одговорности његових сарадника из Одјељења за урбанизам, који су за дворану незаконито издали и грађевинску дозволу", рекао је одборник Љубиша Ивановић из СНСД-а.

Овај заједнички став опозиције данас су дијелом подржали и одборници који подржавају Крсмановића из СДС-а и ПДП-а.

Начелник општине Здравко Крсмановић тврди да општина никако не може исто земљиште платити два пута, јер, како каже, имају у посједу споразум о експропријацији спорног земљишта из 1982. године.

"Истина је да је посао око овог спора отаљавало Правобранилаштво РС, које није на вријеме обезбиједило пријератну документацију и Републичка управа за геодетске послове, која је кључна документа о експропријацији нашла тек прошле године", навео је Крсмановић.

Он је поновио тврдње да је Окружни суд Требиње, користећи своје дискреционо право и не узимајући нове доказе у обзир, потврдио неправедну пресуду, која ће, уколико се проведе, прозвести негативне посљедице.

Замјеник правобраниоца РС Славица Давидовић, која је присуствовала сједници, истакла је да је Правобранилаштво у току цијелог поступка професионално заступало општину Фоча.

"Говори се о експропријацији од прије 28 година, али се заборавља чињеница да земљиште послије експропријације није укњижено у земљишне књиге", рекао је потпредсједник Скупштине општине Горан Мастило из СДС-а.

Халим Хасковић је као власнику предузећа "Дампалма" из Устиколине 2004. године за 15.000 евра од "Сапоније" из Осијека купио земљиште и рушевни објекат у центру Фоче, на коме је општина изградила спортску дворану, након чега је Хасковић 2007. године тужио општину и два министарства Владе РС. Суд у Требињу је пресудио у корист тужиоца, коме треба да се исплати 420.000 КМ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog