Politika

Похвала лудости: Инцко хвали консензус политичара о - зајму

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је данас да ће споразум о зајму ЕБРД-а од 50 милиона евра Агенцији за осигурање депозита у БиХ значајно повећати повјерење у банкарски сектор и нагласио да су власти у БиХ показале да могу постићи консензус који ће помоћи у стварању радних мјеста.


"Подизање нивоа осигурања депозита значајно ће повећати повјерење у банкарски сектор у БиХ, а то подразумијева јачање капацитета тог сектора да усмјерава новац у мала и средња предузећа. Улагање у та предузећа значи нова радна мјеста", рекао је Инцко на састанку са потпредсједникм ЕБРД-а Варелом Фриманом.

Доношење измјена и допуна Закона о дугу и гаранцијама БиХ било је услов за потписивање споразума. Усвајање је одгођено због општег политичког застоја, али је на крају постигнут договор чиме су омогућене директне предности за грађане БиХ, саопштено је из ОХР-а.

Инцко је напоменуо да је основни задатак сада осигурати исти напредак у реализацији других мјера које ће помоћи БиХ да изађе из економске кризе.

Инцко је нагласио је да и даље постоје значајне прилике за успјешне пројекте у БиХ иако је политички застој озбиљно обесхрабрио улагања у земљу, те додао да ће бити много више таквих прилика ако се кључне економске реформе проведу прије октобарских избора.

"Надам се да ће вијест о јучерашњем потписивању Споразума о осигурању депозита додатно повећати повјерење у банкарски сектор БиХ. Такође се надам да ћу видјети промптно испуњење свих других обавеза, укључујући и оних које се односе на Коридор `Пет це`", рекао је високи представник.

Он сматра да тај и други развојни пројекти могу помоћи БиХ да се опорави од економске кризе и да не могу и не смију бити таоци политике.

"Помоћ ЕБРД-а развоју инфраструктуре у БиХ и њеном финансијском и приватном сектору је од суштинског значаја за подстицање развоја”, рекао је високи представник.

Инцко је додао да је та помоћ од кључног значаја за ублажавање посљедица кризе и изразио увјерење да политичка неслагања и закашњело испуњење обавеза неће обесхрабрити континуирани ангажман ове банке.

Директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић и директор за западни Балкан у ЕБРД Клаудио Вецоли потписали су јуче уговор о зајму укупне вриједности 50 милиона евра. Уговор о зајму омогућиће Агенцији да повећа износ осигураних депозита у БиХ са 20.000 КМ на 50.000 КМ.

ЕБРД је највећи институционални инвеститор у БиХ који помаже развој инфраструктуре, укључујући изградњу путева и жељезница, и енергетски сектор. Ангажовањем на инфраструктурним пројектима ЕБРД је помогла да се успоставе кључне регулаторне институције у БиХ.

У октобру 2008. године Банка се сагласила да БиХ дā зајам од 180 милиона евра за изградњу кључних дионица коридора "Пет це". Ова банка усмјерава средства директно или индиректно преко локалних финансијских посредника у мала и средња предузећа у БиХ.

Од почетка дјеловања у БиХ ЕБРД је додијелила више од милијарде евра за разне секторе економије БиХ, мобилишући додатне инвестиције вриједне више од 1,6 милијарди евра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog