Svijet

Сименс тужи своје менаџере

МИНХЕН - Њемачки концерн "Сименс" поднио је суду у Минхену тужбу за корупцију против својих бивших менаџера, уз потраживање надокнаде у укупном износу од 20 милиона евра због нанијете штете.


Тако би бивши финансијски директор "Сименса" Хајнц-Јоахим Нојбергер (на слици) свом некадашњем послодавцу требало да плати 15 милиона евра, а његов колега Томас Гансвинт, који и даље ради у телекомуникационом сектору њемачке компаније, пет милиона евра.

Крајем 2006. године се открило да су менаџери "Сименса", борећи се за нове поруџбине, давали мито.

Истрага је потврдила да се то радило, на примјер, у случају уговора за испоруке жељезничких гарнитура за Венецуелу, уређаја за мобилну телекомуникациону мрежу за Бангладеш и опреме за електране за Ираел.

Бивши менаџери "Сименса" се оптужују да су занемарили своје контролне обавезе и тиме омогућили стварање цијелог корупционог система.

Одговорност за то сноси и бивши извршни директор "Сименса" Хајнрих фон Пирер, који је на челу концерна био од 1992. до 2005. године.

Он се, међутим, како наводе агенције, са надзорним одбором компаније децембра минуле године договорио о вансудској надокнади штете компанији у износу од пет милиона евра.

Иста ситуација је и са његовим насљедником Клаусом Клајнфелдом, који је сада на челу огромне америчке индустрије алимунијума "Алкоа", а афера подмићивања коштала га је два милиона евра.

Вансудско поравнање и са преосталом двојицом оптужених, Нојбергером и Гансвинтом, наводе у компанији, није искључено, иако су они ту могућност до сада одбацивали.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog