Politika

OХР мора престати са доношењем политичких одлука

БИЈЕЉИНА - Канцеларија високог представника у БиХ мора да престане са доношењем политичких одлука, а најбоља опција за БиХ била би њено затварање, јер се показало да употреба "бонских овлаштења" нема ефекта, сматра аналитичар Међународне кризне групе за БиХ Срећко Латал.


Латал истиче да је компромис једини могући начин за рјешавање суштинских питања у БиХ.

"Домаћи лидери морају покренути суштинске реформске процесе у позитивном смјеру уз подршку међународне заједнице која треба да гарантује безбједност у земљи и заштиту њене територијалне и уставне позиције", рекао је Латал.

То што су највише европске институције у Бриселу и Стразбуру протеклих дана разматрале ситуацију у БиХ, он је оцијенио као добар знак, додајући да то показује спремност међународне заједнице да се у БиХ направе конкретни позитивни помаци на европском путу.

Говорећи о иницијативи да се организују нове међународне дебате или конференција о БиХ, Латал је рекао да би организација "Дејтона два" могла да има сврху само ако би укључила кључне политичке факторе из БиХ и региона.

"Суштина свих тих преговора био би договор и компромис домаћих политичких лидера", нагласио је Латал.

Говорећи о могућностима уставних промјена у изборној години, Латал је рекао да би изборна реторика могла додатно да дестабилизује политичку ситуацију, јер се поново говори о референдуму у Републици Српској, о трећем хрватском ентитету, измјенама дејтонског уређења…

"Ипак, домаћи лидери су испуњавањем свих услова за либерализацију визног режима показали да ствари могу ићи у позитивном правцу када је ријеч о европском путу земље", рекао је Латал.

Одговарајући на питање зашто ОХР и дио међународне заједнице иницијативу за референдум у Српској доживљавају као антидејтонски и антиуставни чин, он је рекао да референдумска питања која најављују власти РС нису у ингеренцији овог ентитета.

"Прича о могућности да једног дана буде одржан чак и референдум о отцјепљењу РС од БиХ такође дестабилизује политичке прилике у земљи. РС свој напредак на европском путу најбоље може да оствари унутар граница БиХ", рекао је Латал.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog