Društvo

Тужилаштва Србије и Италије се удружила против међународне банде

БЕОГРАД - У заједничкој акцији српског тужилаштва за борбу против организованог криминала и њихових италијанских колега у одјељењу за борбу против мафије ухапшене су 33 особе, осумњичене за трговину кокаином, повезане са групом "Америка".


Чланови међународне банде, чији су шефови Срби, ухапшени су у Београду, Суботици и Барију.

Специјални тужилац Миљко Радисављевић изјавио је да су у Београду ухапшени Бобан Ђорђевић (53) из Лесковца и Душан Вранешевић (61), а у Суботици Ненад Алијевић (35).

"Они су ухапшени по међународниј потерници коју је за њима расписала Италија, због сумње да су трговали наркотицима, и то је резултат наше сарадње са Италијанима", нагласио је Радисављевић.

Акцију спровели специјалци МУП-а Србије јуче рано ујутру. Италијани, који су радили по налогу тужиоца за борбу против мафије Пјетра Граса, дали су прецизне податке за двојицу бјегунаца, док за трећег нису имали ближих информација. Српским полицајцима, међутим, било је довољно да сазнају само име осумњиченог, како би га пронашли.

У затвору у Барију завршило је 25 чланова ове наркогрупе, док је за њих петоро одређен кућни притвор. Осим Срба и Црногораца, како је јавила италијанска агенција АНСА, банду су чинили Албанци, Италијани и један Колумбијац. За 12 чланова групе одраније се воде истраге пред правосудним органима ван Италије.

Према италијанским изворима, вође групе су били држављани Србије и Црне Горе. Истрага је утврдила да су кокаин дистрибуирали на сјеверу Италије и у Барију, а полиција наставља да истражује криминалне активности разбијене групе.

Криминална група "Америка" настала је још почетком деведесетих година и за врло кратко вријеме потиснула до тада неприкосновени вождовачки клан. Свој "процват" доживјела је послије бјекства Сретена Јоцића званог Јоца Амстердам из Београда 1995. године. Све криминалне активности, прије свега шверц дроге, преузео је Војислав Раичевић познат као Воја Американац, који је око себе окупио десетак момака, махом из Црне Горе.

Послије сумњи да ова група стоји иза многобројних убистава у Београду, вођа "Америке" Воја Американац марта 1997. године мистериозно нестаје. До данас се води као нестао, али претпоставља се да је убијен. Тијело никада није нађено.

За вођу "Америке", по бијелој књизи МУП-а Србије о криминалним групама, означен је Милета Миљанић, звани Мајк.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog