Društvo

4.000 војника напушта Косово

БЕОГРАД - КФОР ће од понедјељка, 1. фебруара, у пет зона одговорности на Косову и Метохији смањити број војника, па ће умјесто досадашњих 14 000 имати око 10 000 војника.


Смањење броја војника долази послије процјене Сјеверноатлантског савеза да је безбједносна ситуација на Косову побољшана.

Марк Фицџералд, командант Јужног крила НАТО-а, раније је најавио да је крајњи циљ да на Косову буде 2.500 војника, а рационализација би требала да се спроведе у периоду од 12 до 14 мјесеци.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић рекао је да су представници НАТО-а ситуацију у покрајини лоше представили.

"Политички је тешко бранити пред сопственим јавним мњењем задржавање толиког броја војника на Космету десет година после нелегалног бомбардовања једне суверене државе. Бирачи у земљама западне Европе питају се зашто још да шаљу војнике у ту проблематичну покрајину, ако су сви извештаји са терена позитивни", истакао је Ивановић.

Ивановић је истакао да ситуација на Косову и Метохији није добра, јер не постоје кредибилне локалне институције које могу одржавати ред и мир у покрајини, а да Еулекс није успио да наметне свој ауторитет.

"На Космету влада огромно међународно неповерење што доводи до тога да безбедносна ситуација није онаква каквом је представљају званичници НАТО-а", нагласио је Ивановић.

Представници Срба из Косовске Митровице забринути су због одласка и смањења броја војника, а Небојша Новић, предсједник СНВ у Косовској Митровици, каже да је то лош потез јер је ситуација веома крхка, а да би већ на прољеће могло доћи до ескалације насиља.

Начелник Косовско-поморавског округа Драган Николић сматра да се одлазак Кфора неће ни примјетити, наводећи да су се пред очима 50 000 војника Кфора догађала убиства, киднаповања, силовања.

"Ако је тада протјерано 250 000 Срба и неалбанаца, шта онда може учинити 10 000 војника, када ни бројнији ништа за Србе нису урадили", рекао је Николић.

До краја јануара све мултинационалне тактичке снаге на Космету биће преобликоване у мултинационалне батаљоне. Тако ће Кфор своје присуство на југу Космета у региону Призрена, који је под њемачком командом, смањити за око хиљаду војника, па ће умјесто досадашњих 3 500 остати 2 500 војника из Њемачке, Аустрије, Турске и других земаља.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog