Politika

Дачић у радној посјети САД

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић налази се у радној посјети САД током које ће са високим државним званичницима разговарати о питањима безбједности и полицијске сарадње, саопштено је из МУП-а Србије.


Дачић ће се састати са замјеником државног секретара Џејмсом Штајнбергом, директором Федералног бироа за истраге (ФБИ) Робертом Милером, полицијским комесаром државе Њујорк Рејом Келијем, помоћником државног секретара за питања међународне трговине дрогама и провођење закона Дејвидом Џонсом, представницима министарства правде и другим државним званичницима са којима ће разговарати о систему безбједности и борби против тероризма.

''САД су један од најважнијих стратешких партнера Србије и у том смислу је веома важан дијалог и стална сарадња коју имамо са највишим државним представницима", рекао је Дачић, најављујући састанке у Вашингтону и Њујорку.

Он је додао да ће с тим у вези бити читав низ састанака са највишим безбједносним функционерима САД, укључујући директора ФБИ-а, сусрети са највиши представницима других безбједносних агенција и служби САД.

"За САД и за Србију је веома битна регионална стабилност. Изнећу да је Србија један кључни фактор мира и стабилности у овом делу Европе, да је веома заинтересована за развој добрих односа са најважнијим међународним факторима и да у безбедносном смислу Србија у овом тренутку представља један од најважнијих фактора регионалне безбедносне сарадње, и да такве исте односе желимо и са САД", истакао је Дачић.

Дачић је рекао да ће одржати два предавања - на Колумбија универзитету у Њујорку и на Универзитету за Националну безбједност у Вашингтону.

"Тако да нас очекује у наредних десетак дана низ веома значајних сусрета који ће значити корак даље у нашим политичким односима, али пре свега велики корак даље у сарадњи МУП-а и нашег безбедносног сектора са полицијом, ФБИ-ом и другим безбедносним структурама САД'', истакао је Дачић.

Након посјете Капитол хилу, Дачић је рекао да ће теме његових разговора бити и регионална полицијска сарадња, сарадња у борби против организованог криминала, тероризма, корупције, те илегалне трговине наркотицима, људима и оружјем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog