Društvo

Влада РС издвојила педесет, а ФБиХ мање од два милиона за повратак

БИЈЕЉИНА - Влада Републике Српске издвојила је у посљедње четири године око 50 милиона КМ за повратак Хрвата и Бошњака у РС, док је у Федерацији БиХ у истом периоду на име повратка Срба и Хрвата издвојено мање од два милиона КМ, изјавио је секретар Министарства за људска права и избјеглице БиХ Драго Ковач.


Он је рекао да поменуте цифре сасвим довољно говоре о односу ентитетских власти према процесу повратка.

"Сарајевска политичка елита упорно негира резултате стварног повратка у РС, а они су, евидентно, много бољи у односу на оне које је остварила ФБиХ", рекао је Ковач.

Он је истакао да међу укупним бројем грађана који тренутно живе на подручју ФБиХ има мање од пет одсто Срба, а прије рата их је било више од 20 одсто.

"Свака прича о мултиетничности у ФБиХ је неутемељена и лицемјерна. Један од примјера који то потврђује јесте Сарајево, град у којем је, према попису из 1991. године, живјело 157 000 Срба, а тренутно их има између осам и девет хиљада", рекао Ковач.

Према његовим ријечима, опструкција повратка Срба најизраженија је у већим градовима у ФБиХ, у Сарајеву првенствено.

"Комисија за избјегла и расељена лица БиХ је у посљедње двије године за обнову српске имовине на ширем подручју Сарајева одобрила око четири милиона КМ. До данас није потрошена ниједна марка. Због опструкције општинских чиновника паре стоје, а српска имовина пропада", истиче Ковач.

Ковач наглашава да ништа боља ситуација није ни у Тузли, Зеници и Мостару, односно у свим градовима на подручју ФБиХ.

Коментаришући изјаву федералног премијера да је право на повратак у ФБиХ остварило 139 000 Срба, а да је још њих 180 000 исказало интересовање за повратак, Ковач каже да је ово примјер манипулације подацима, јер се не може говорити о повратку на основу броја издатих личних карата.

"Они који то раде морали би одговорити и на питање гдје живе сви ти који су у ФБиХ извадили личну карту која им је била неоходна да би могли остварити своја имовинска права", рекао је Ковач.

Према подацима Министарства за људска права и избјеглице БиХ, од укупног броја запослених у ФБиХ само два одсто су Срби, што је, такође, податак који потврђује суморну слику повратка у овај ентитет, каже Ковач.

Он је нагласио да је тачно да је право на повратак и у РС и у ФБиХ остварило 99,7 одсто избјеглих и расељених, што нико не спори, али их се толико није стварно вратило.

"Остваривање права је једно, а стварни повратак сасвим нешто друго", закључио је Ковач.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog