Politika

Грегоријан: Референдум је скуп, а и антидејтонски

САРАЈЕВО - Први замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан оцијенио је да је референдум у Републици Српској антидејтонски чин који уноси страх и представља беспотребан трошак да би био добијен већ познат одговор.


''С обзиром на финансијску ситуацију то би био губитак седам милиона КМ, и то да би се одговорило на питање за које премијер РС тврди да већ зна одговор'', рекао је Грегоријан.

Он је рекао да су у БиХ скоро четири године узалуд утрошене у настојањима да се крене ка ЕУ и НАТО.

"Чини ми се да су разлози за овакво стање намјерно циљани и потпуно непотребни. Када је Додик преузео власт у марту 2006. године, а касније поново изабран у октобру те године, нисмо очекивали да ћемо имати овакве проблеме са РС. Напротив, међународна заједница осјетила је тада велико олакшање и осјећај да се више нећемо бринути због РС. На изненађење свих десило се управо супротно", рекао је Грегоријан за сутрашње "Независне новине".

Грегоријан је за Додикову изјаву да неће бити референдум о сецесији и статусу рекао да поздравља чињеницу да премијер РС покушава да смањи тензије и да би било добро ако остане досљедан тој поруци.

"Он је рекао да то није на дневном реду, шта год то значило, али протекле четири године могли смо видјети бројне изјаве које показују супротно'', рекао је Грегоријан.

Грегоријан је рекао да нема неки лични проблем с Додиком, али да је он главни кривац за останак ОХР-а у БиХ и да не очекује да ће Савјет за провођење мира у фебруару одустати од бонских овлаштења високог представника.

Он је истакао да зна да га појединци не желе у БиХ, али да има писмене инструкције и налоге и да планира их испоштује у потпуности.

"И не мислим да ћу отићи ускоро'', рекао је Грегоријан.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog