Politika

Латал: Најбоље укинути ОХР

БИЈЕЉИНА - Канцеларија високог представника у БиХ мора да престане са доношењем политичких одлука, а најбоља опција за БиХ била би затварање ОХР-а, јер се показало да употреба "бонских овлаштења" нема ефекта, сматра аналитичар Међународне кризне групе за БиХ Срећко Латал.


Латал истиче да је компромис једини могући начин за рјешавање суштинских питања у БиХ.

"Домаћи лидери морају покренути суштинске реформске процесе у позитивном смјеру уз подршку међународне заједнице која треба да гарантује безбједност у земљи и заштиту њене територијалне и уставне позиције", рекао је Латал.

То што су највише европске институције у Бриселу и Стразбуру протеклих дана разматрале ситуацију у БиХ, он је оцијенио као добар знак, додајући да то показује спремност међународне заједнице да се у БиХ направе конкретни позитивни помаци на европском путу.

Говорећи о иницијативи да се организују нове међународне дебате или конференција о БиХ, Латал је рекао да би организација "Дејтона два" могла да има сврху само ако би укључила кључне политичке факторе из БиХ и региона.

"Суштина свих тих преговора био би договор и компромис домаћих политичких лидера", нагласио је Латал.

Говорећи о могућностима уставних промјена у изборној години, Латал је рекао да би изборна реторика могла додатно да дестабилизује политичку ситуацију, јер се поново говори о референдуму у Републици Српској, о трећем хрватском ентитету, измјенама дејтонског уређења…

"Ипак, домаћи лидери су испуњавањем свих услова за либерализацију визног режима показали да ствари могу ићи у позитивном правцу када је ријеч о европском путу земље", рекао је Латал.

Одговарајући на питање зашто ОХР и дио међународне заједнице иницијативу за референдум у Српској доживљавају као антидејтонски и антиуставни чин, он је рекао да референдумска питања која најављују власти РС нису у ингеренцији овог ентитета.

"Прича о могућности да једног дана буде одржан чак и референдум о отцјепљењу РС од БиХ такође дестабилизује политичке прилике у земљи. РС свој напредак на европском путу најбоље може да оствари унутар граница БиХ", рекао је Латал.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog