Društvo

Добој незаконито наплаћује накнаду за грађевинско земљиште

ДОБОЈ - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске сматра да општина Добој не поступа исправно када етажним власницима станова наплаћује накнаду за коришћење градског грађевинског земљишта.


"Обавеза плаћања те накнаде не може се утврдити етажним власницима станова или кућа, јер су накнаду за уређење грађевинског земљишта платили њиховом куповином, па је власник тих објекта постао и власник земљишта на којем се налазе објекти, као и земљишта које служи за редовну употребу тих објеката", наводи се у одговору ресорног министарства на питање Заједнице етажних власника "Центар" у Добоју, који је потписала министар Фатима Фетибеговић.

У одговору се истиче да је право власништва потпуно неограничено право у лепези својинских права, па је плаћање накнаде за коришћење градског грађевинског земљишта од општине имало смисла само када су објекти, као и зељиште на којем се налазе, били у друштвеном, односно државном власништву.

Подсјећа се да је Законом о одржавању стамбених зграда одређено да власници стамбених објеката, односно етажни власници, све обавезе за одржавање зграде и земљишта, које се налази испод зграде и служи за редовну употребу те зграде, плаћају из својих средстава.

Плаћање накнаде за комуналне услуге прописано је Законом о комуналним дјелатностима РС и обавезно је без обзира да ли је ријеч о власницима или корисницима објекта, а њен износ прописује општина на основу степена опремљености насеља комуналним објектима и уређајима заједничке комуналне потрошње.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog