Svijet

Сукоби Американаца и Авганистанских савезника!

КАБУЛ – Један преводилац у Авганистану убио је у провинцији Вардак двојицу америчких војника, саопштио је званичник војске САД, наводећи да, према првим сазнањима, убица није био екстремиста, већ „незадовољни радник”.


НАТО снаге у Авганистану су раније саопштиле да су двојица америчких војника и један службеник који је радио за Американце погинули јуче у инциденту на истоку земље, не наводећи детаље.

„Прелиминарна истрага показује да је у питању био незадовољни радник”, изјавио је неименовани званичник америчке војске.

Званичник локалних власти, који је желио да остане анониман, рекао је да се преводилац свађао са војницима око плате и односа према њему, послије чега је отворио ватру и убио двојицу војника. Преводиоца су затим убили други амерички војници.

Инцидент се догодио у провинцији Вардак, југозападно од Кабула.

У сличном инциденту у новембру један изнервирани авганистански полицајац убио је пет британских војника, а неколико ранио у области Над Али у јужној провинцији Хелманд.

Овај инцидент подстакао је питања о начину рада страних војника који подучавају авганистанску полицију и војску.

Од почетка ове године у Авганистану су погинула 44 страна војника, од тога 29 Американаца, док је у истом периоду прошле године погинуло 25 страних војника

У тој провинцији ноћас су се НАТО снаге сукобиле са својим авганистанским савезницима и у обрачуну су убијена четири авганистанска војника, а рањено шест.

Портпарол гувернера провинције Вардак Шахедулах Шахед рекао је да су међународне снаге и авганистанске трупе изводиле операције протекле ноћи у тој провинцији, када је дошло до међусобног сукоба.

Он је додао да се још не зна зашто се инцидент догодио, али да веома жали због тога. Шахед је рекао да је тај пункт авганистанске војске недавно успостављен у тој области.

НАТО снаге су потврдиле да се догодио инцидент између западних и авганистанских снага безбедности, али су одбили да наведу друге детаље.

За сада нема назнака да су ова два инцидента повезана.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog