Svijet

Берлускони: Израелска насеља препрека миру

ЈЕРУСАЛИМ - Италијански премијер Силвио Берлускони рекао је да израелска насеља на Палестинским територијама могу да "представљају препреку миру".


Берлускони је оцијенио да израелске политика насељавања може бити препрека миру.

"Желим да кажем народу и Вади Израела, као пријатељ, да је грешка инсистирати на оваквој политици", рекао је Берлускони у интервјуу за израелски дневник "Харец" уочи тродневне посјете Израелу, гдје треба да се обрати Кнесету.

Берлускони је додао да неће бити могуће убиједити Палестинце у добре намјере Израела, док Израел наставља да гради на територијама које према мировном споразуму треба да се врате.

Италијански премијер је у исто вријеме похвалио храброст премијера Бењамина Нетањахуа због увођења 10-мјесечног замрзавања у новембру градње нових насеља на окупираној Западној обали.

Палестинци су одбили да поново покрену мировне преговоре са Израелом док се у потпуности не прекине градња насеља уз образложење да је Нетањахуов ограничени мораторијум недовољан јер искључује источни Јерусалим, јавне зграде и пројекте који се већ раде.

Скоро пола милиона Израелаца живи у више од 120 насеља на Западној обали, укључујући источни Јерусалим, територије које је Израел окупирао 1967. године.

Вашингтон покушава мјесецима да убиједи двије стране да поново почну преговоре, суспендоване прије 13 мјесеци током рата у Гази.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog