Svijet

Италија је знала да јој ЦИА краде терористе

МИЛАНО- Италијански судија Оскар Мађи изјавио је данас да су италијанске тајне службе знале да је ЦИА отела осумњиченог терористу у Милану прије седам година, иако је премијер Силвио Берлускони демантовао да је држава била умијешана у тај догађај.


Судија Мађи у новембру је осудио 23 Американца у одсуству на затворске казне до осам година због отмице 2003. године.

Он је у образложењу пресуде навео да су шефови италијанских обавјештајних служби знали за отмицу свештеника египатског поријекла Хасана Мустафе Насра, а можда и учествовали у њој.

Његова прошлогодишња пресуда била је прва у свијету у вези са процесом „рендиције“, односно хватања осумњичених терориста и њиховом пребацивању на испитивање у треће земље.

Грађанске организације осудиле су овакав поступак као кршење основних људских права.

Наср, познат као Абу Омар, пребачен је у Египат, гдје је, како тврди, мучен током испитивања, а потом ослобођен 2007. године без подизања оптужнице.

"Одобравање дјеловања на националној територији највећој америчкој обавјештајној служби доводи до претпоставке да је то спроведено уз сазнање, а можда и саучешће, њихових италијанских колега", рекао је Мађи у пресуди, која је јавности представљена данас.

Судија је морао да одустане од кривичног гоњења петорице бивших припадника италијанске обавјештајне службе, у складу са законом о заштити државне тајне, али је рекао да тајне службе не треба да буду заштићене само због умијешаности страних влада.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog