Svijet

Њемци спремни платити податке о утајивачима пореза

БЕРЛИН - Њемачка је у принципу вољна да откупи банковне податке о осумњиченим лицима која покушавају да утаје порез, чак иако је та информација добијена илегалним путем - рекао је портпарол њемачког Министарства финансија Михаел Офер.


Њемачки медији су током викенда писали да је доушник понудио њемачким властима да прода банковне податке до 1 500 могућих утајивача пореза који имају отворене рачуне у Швајцарској што би буџету у Берлину могло донијети око 100 милиона евра.

"Влада ће учинити све што може да спријечи утају пореза. Одлука ће бити заснована у складу са преседаном установљеним 2008. године у случају Лихтештајн", рекао је Офер.

У случају Лихтенштајн, Њемачка је откупила податке од доушника о клијентима у највећој банци Лихтенштајна "ЛГТ" након чега је покренута велика истрага о утаји пореза.

Тада је ухапшен бивши директор "Дојче пост" Клаус Цумвинкел, који је осуђен на условну затворску казну због избјегавања плаћања близу милион евра пореза употребом труста у Лихтенштајну.

Офер је додао је да свака од њемачких покрајина треба да у сарадњи са федералном владом донесе одлуку шта ће учинити са сличним подацима. Он је истакао да власти покушавају да што је прије могуће разјасне правна питања у вези са овим случајем.

Међутим, Швајцарска је данас упозорила Њемачку да неће обезбједити административну помоћ за било коју истрагу о утаји пореза која је заснована на подацима украденим из швајцарских банака.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog