Svijet

Бан Ки: Неопходна боља сарадња на Кипру

НИКОЗИЈА - Генерални секретар УН Бан Ки Мун изјавио је вечерас да лидери подијељеног Кипра морају да се заложе више за успјешно склапање мировног споразума и да су обојица обећали да ће наставити сарадњу што је прије могуће.


 

УН покушавају да ријеше вишедеценијски конфликт између кипарских Грка и Турака, што је угрозило амбицију Анкаре да се придружи Европској унији.

"Биће нам потребно још више храбрости и одлучности у наредном периоду да бисмо ове разговоре успјешно закључили", рекао је Бан на конференцији за новинаре у сједишту УН у Никозији.

Бан је у присуству лидера грчке и турске заједнице Деметриса Христофијаса и Мехмета Алија Талата рекао да га охрабрују личне гаранције о залагању за свеобухватно рјешење "што је прије могуће".

Талат и Христофијас почели су нову рунду мировних разговора у септембру 2008. године. Кипар је подијељен послије турске инвазије на острво 1974. године, што је изазвало државни удар који је подржала Грчка.

Међународна заједница је признала администрацију грчке заједнице и Кипар је данас члан ЕУ.

Грци са Кипра не признају одметнуту турску енклаву и противе се посјетама страних дипломата турском дијелу острва.

Бан, који није одговарао на питања новинара, изразио је увјерење да ће лидери пронаћи рјешење.

"Нико не гаји илузију да је ово лак посао. Мировни преговори никада нису такви, али вријеме је да се крене напријед", нагласио је генерални секретар УН.

Лидери ће током разговора о мировном споразуму морати да узму у обзир захтјеве хиљада људи који су изгубили своју имовину усљед подјеле острва, као и питање будућег статуса око 30 000 турских војника стационираних на сјеверном дијелу острва.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog