Nauka

Смог утиче на интелигенцију још нерођене дјеце

На основу студија које су радили амерички научници, закључено је да изложеност трудница већој количини смога знатно утиче на снижен коефицијент интелигенције код дјеце.


Истраживање је извршено на 249 трудница током посљедњих неколико мјесеци трудноће, те се студија наставила и након рођења дјеце праћењем истих. То подразумјева ношење апарата за мјерење квалитета ваздуха од стране трудница по 48 сати, те подвргавање дјеце тесту за мјерење коефицијента интелигенције у доби од пет година, то јест прије поласка у први разред основне школе.

Труднице су живјеле у различитим срединама, и руралним и урбаним. Тестирањем коефицијента интелигенције дјеце диказало се да су дјеца која су у мајчиној утроби била изложена великој концентрацији смога, имала и за четири до пет бодова мањи коефицијент интелигенције, што научници сматрају довољним за закључивање како је на то утицала количина смога у ваздуху којем су индиректно били изложени прије рођења.

Свој закључак, научници су објавили у стручном часопису "Педиатрикс". Научници су у обзир узели и пушење, међутим, мајке које су судјеловале у студији су све биле непушачи, али се узела зато у обзир и изложеност пасивном пушењу. Такође се у обзир узела и изложеност дјеце смогу послије рођења. Чак у 56 одсто случајева доказало се да су дјеца била изложена екстремном загађењу ваздуха.

Већ раније су научници доказали повезаност изложености још нерођене дјеце великој количини загађеног ваздуха са повећаним ризиком од обољевања од рака, али и са умањеном килажом новорођенчета, споријим развојем дјетета, те појавом астме код дјеце.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog