Svijet

Обама, не састај се са далај-ламом

ПЕКИНГ - Кина је данас саопштила да би могући састанак америчког предсједника Барака Обаме и тибетанског духовног лидера далај-ламе нашкодио повјерењу између двије земље, које су већ у спору, јер је Вашингтон продао оружје Тајвану.


Кинески званичник Жу Вејкун рекао је на конференцији за новинаре да је његова влада против било каквог састанка измeђу Обаме и далај-ламе.

Постоје спекулације да ће се Обама састати са далај-ламом када будистички свештеник у предстојећим мјесецима посјети САД. Бијела кућа се није јавно изјаснила о било каквој врсти састанка између америчког предсједника и далај-ламе.

Међутим, аналитичари наводе да уколико то буде и симболични сусрет између америког лидера и далај-ламе то ће изазвати незадовољство Пекинга, који је недавно запријетио увођењем санкција америчким компанијама због приједлога да се Тајвану прода наоружање у вријeдности 6,4 милијарди долара.

САД су 1979. године преусмјериле своје дипломатске односе са Тајпеја на Пекинг признавајући "једну Кину," али Вашингтон и даље остаје највећи заштитник Тајвана док је према закону о односима са Тајваном из исте године Вашингтон обавезан да помогне у одбрани острва.

Кинеске комунистичке власти су, 1949. године, збациле националистичку владу Куоминтанга и протјерале је на Тајван.

Кина сматра Тајван дијелом своје територије и задржава право да припоји острво матици, ако то буде потребно и силом.

Тајван, са више од 22 милиона становника, има једну од најразвијенијих привреда у Азијие и добро наоружане оружане снаге са више од 300 000 припадника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog