Svijet

Рим: Измјештање једног од највећих ромских насеља у Европи

РИМ - Италијанске власти започеле су рашчишћавање једног од највећих насеља Рома у Европи, у близини Рима, због, како је објашњено, срамотних и нехуманих услова живота.


Најављено је да ће становници бити пресељени на бољу локацију. Ипак, неки се питају који је прави разлог овом премјештају?

Дизалице и булдожери почели су с демолирањем камп-приколица и импровизираних домова у ромском насељу Касилино у близини Рима. Власти кажу да више од 600 Рома, који овдје живе, не могу остати и морају бити евакуисани до краја мјесеца, јер су услови живота у насељу неподношљиви.

Ђани Алемано (Гианни Алеманно), градоначелник Рима каже да се "насеље мора затворити, јер је саграђено без дозволе".

Он истиче да насеља таквог типа морају бити на дозвољеним мјестима, гдје ће се Ромима моћи гарантовати бољи живот, бољи здравствени услови и гдје ће моћи нормалније живјети.

Међутим, већина Рома не жели отићи. "Не, не слажем се са налогом да морам напустити насеље. Ово је најстарије ромско насеље у граду. Наша су дјеца рођена и одрасла овдје", каже један од њих.

Насеље Касилино једно је од највећих ромских насеља у Европи и постоји већ 40 година. Многи Роми кажу да их брине премјештај, јер не желе завршити заједно с другим етничким групама.

Организације за људска права прибојавају се да је стварни разлог овог премјештаја документовање и протјеривање Рома из Рима. У Европи укупно живи од седам до девет милиона Рома.

Паоло Кани, који помаже Ромима у једној католичкој добротворној организацији, истиче да је "ова мањинска група доживјела значајне промјене". "Некада је то била номадска популација која се често селила од мјеста до мјеста. Али, временом, престали су путовати. У земљама источне Еуропе Роми живе заједно с локалним становништвом, у урбаним срединама" - навео је он.

Од земаља ЕУ Роме као националну мањину признају само Мађарска и Шпанија. Али у Румунији и Словачкој, гдје представљају око десет одсто популације, њихова права се крше - кажу активисти за људска права који се залажу да Роми добију сва права грађана Уније.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog