Svijet

Обама тражи 192 милијарде долара за рат у Авганистану

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Барак Обама затражио је 192 милијарде долара за јачање борбених дејстава у Авганистану у наредних годину и по дана, иако том рату "опада популарност".


Барак Обама је од америчког Конгреса затражио додатне 33 милијарде долара за финансирање слања додатних трупа у Авганистан.

Амерички предсједник је у децембру најавио слање додатних 30 000 војника у Авганистан, гдје је већ ангажовано 68 000 војника у рату против талибана.

Обама сматра, упркос бојазни многих Американаца, па и чланова Демократске странке, да је његова одлука веома важна за окончање рата у Авганистану, а, према његовом плану, америчке трупе би из те земље почеле да се повлаче у јулу 2011. године.

"САД морају спријечити талибане да поново претворе Авганистан у безбједно уточиште из ког ће међународни терористи нападати нас и наше савезнике", навео је Обама у свом буџетском захтјеву.

Захтијеване 192 милијарде долара укључују 33 милијарде за плаћање појачаног војног присуства у Авганистану, док би преосталих 159 милијарди служило за прекоокеанске војне операције Вашингтона у буџетској 2011. години која почиње 1. октобра.

Ових 33 милијарде долара биће придодато суми од 130 милијарди долара, колико је Конгрес већ одобрио за финансирање рата у Авганистану и Ираку до 30. септембра, краја текуће фискалне године.

Нешто од новца за 2011. годину очекује се да ће отићи у Пакистан - између осталог двије милијарде на име надокнаде влади у Исламабаду за борбене операције дуж границе са Авганистаном.

Очекује се да ће Конгрес прихватити буџетски план иако се неколико антиратно расположених припадника Демократске странке противи гомилању трупа, а други траже начине да смање притисак ратних трошкова на национални дефицит.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog