Svijet

Пирати ослободили грчки брод

АТИНА - Сомалијски пирати ослободили су данас грчки теретни брод "МВ Филица", који је пловио под заставом Маршалских острва, након што је плаћен откуп, саопштила је грчка лучка полиција.


Према саопштењу обалске страже, теретњак "Филица" је на путу за кенијску луку Момбаса са цјелокупном посадом коју чине три Грка, 19 Филипинаца. Званичници су навели да су они доброг здравља.

Брод, који је био на путу за кенијску луку Момбаса отет је 10. новембра у Аденском заливу, док је превозио ђубриво из Кувајта у јужноафричку луку Дурбан.

Власник брода, компанија "Ордер шипинг" саопштила је да је откуп плаћен, али је одбила да наведе колики је износ, али према неким сазнањима ријч је о три милиона долара."

Према ријечима Ендруа Мвангуре /Andrew Mwangura/ из Програма за пружање подршке морнарима у источној Африци, откуп је предат помоћу хеликоптера.

Пирати, који крстаре крај обала осиромашене Сомалије, често траже и вишемилионске суме за откуп отетих бродова.

Пропала сомалијска држава читаву једну генерацију нема владу која би могла да функционише. Упркос међународним патролама у водама Сомалије, пирати су само прошле године отели 47 бродова, а као таоце још држе више од 200 припадника разних посада. Процијењује се да су пирати прошле години добили укупно 60 милиона долара на основу откупа за отете бродове.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog