Svijet

Техеран одбацио америчка објашњења

ТЕХЕРАН - Иран је данас одбацио ширење америчког противракетног система на Персијски залив у склопу напора, како је Вашингтон навео све већу пријетњу од пројектила из Исламске републике.


Амерички званичници јуче су саопштили да је противракетни систем на копну и мору проширен у и око региона Персијског залива.

Према њиховим ријечима, у распоређење противракетног система укључено је и проширење инсталација одбрамбених пројектила "Патриот" на Кувајт, Катар, Уједињене Арапске Емирате и Бахрејн.

"Сматрамо да ова врста пребацивања система из иностраних земаља у регион није функционална, били смо свједоци неуспјеха сличних поступака. Односи између Исламске републике Иран и других земаља у региону веома су добри и пријатељски. Интерактивни став у региону је једини одговарајући начин приступа ка остварењу мира и стабилности", рекао је портпарол иранског Министарства иностраних послова Рамин Мехманпараст.

Америчко Министарство одбране саопштило је данас да је покушај САД да обори балистички пројектил који је симулирао напад из Ирана није успио због квара на радару који је направила компанија "Рејтион".

Неуспјела проба вриједна 150 милиона долара изнад Пацифика изведен је истовремено када је и Пентагон објавио извјештај да је Иран проширио свој програм балистичких пројектила и да представља значајну пријетњу САД и савезницима у региону Блиског истока.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog