Društvo

Бијељина добила апарат за превенцију остеопорозе

БИЈЕЉИНА - У Центру за дијагностику бијељинског Дома здравља данас је почео са радом апарат за одређивање коштане густине ради дијагностике и превенције остеопорозе, чија је вриједност 140.000 КМ.


Средства за апарат дензинометар, који је први овакве врсте у широј регији, обезбиједио је менаџмент Дома здравља.

"Од данас наши пацијенти не морају ићи у Бању Луку и Београд како би одредили коштану густину. Овај апарат ће, као једини у региону, унаприједити здравствену заштиту", рекао је директор Дома здравља Златко Максимовић.

Он је истакао да су ова средства, као и средства за едукацију особља које ће радити на том апарату, обезбијеђена додатним активностима и домаћинским пословањем.

"Простор у коме се сада налазимо и гдје се налази апарат припада Општој болници, али ми смо га обновили и уредили", рекао је Максимовић.

Он је подсјетио да је бијељински Дом здравља у претходној години први у РС набавио мобилни мамограф и фиксну протетику, те најавио да ће већ сљедеће недјеље бити свечано отварена комплетно реновирана Стоматолошка служба у Дому здравља.

Максимовић је подсјетио да је набављена и опрема за 24 амбуланте Породичне медицине, 36 компјутера, те два сервера.

Начелник општине Бијељина Мићо Мићић изразио је задовољство због набавке дензинометра који је потребан ради превенције и лијечења болести која најчешће погађа жене - остеопорозе, те нагласио да ће општинска администрација и у наредном периоду подржати опремање Дома здравља и Опште болнице.

"Ми смо и ове године одвојили 300.000 КМ из буџета општине као помоћ за инвестиције у Дому здравља. То ће првенствено бити усмјерено на проширење мреже породичних амбуланти на подручју општине, те завршетак везног дијела Дома здравља за који ће, надам се, уз наша средства, дијелом учествовати и средства Дома здравља и ресорног министарства. За тај посао биће нам потребно милион КМ", рекао је Мићић.

Начелник Дијагностичког центра Дома здравља Мирјана Кићановић-Анђелић рекла је да је овај апарат риједак и да га у цијелој БиХ има тек око пет-шест.

"Остеопороза је у порасту и у наредним годинама рашће број обољелих од ове тихе, али упорне болести. Сматра се да четвртина болесника која оболи остаје до краја живота зависна од медицинске помоћи, чак и помоћи другог лица", рекла је Кићановић-Анђелић.

Она је подсјетила да од ове болести, "тихог крадљивца костију", најчешће оболијевају жене старије од 50 година, наводећи да свака друга жена у свијету има ову болест и сваки осми мушкарац.

"Полни хормони су узрочници овог обољења, али и начин живота - недовољна физичка активност, пушење, употреба алкохола и кафе. Остеопороза је пратилац и неких других обољења, као што су болести штитне жлијезде и гастроинтестиналне, јер лијекови који се узимају због тих болести доводе до остеопорозе", истакла је Кићановић-Анђелић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog