Svijet

Дозвољена градња бране у амазонској прашуми

БРАЗИЛИЈА – Бразилске власти су саопштиле да су издале еколошку дозволу за изградњу контроверзне бране у срцу Амазонске прашуме, у склопу 17 милијарди долара вриједног пројекта изградње хидроелектране „Бело монте”.


Тај пројекат на ријеци Ксингу, у савезној држави Пара на сјеверу земље, који треба да помогне брзорастућој бразилској привреди да покрије све већу тражњу електричне енергије, изазвао је забринутост еколога због могућег утицаја на животну средину и Индијанце урођенике.

Бразилски министар за заштиту животне средине Карлос Минк је изјавио да ће изградњом бране „Бело монте” бити поплављено 500 квадратних километара земљишта, што је тек мањи дио од 5.000 квадратних километара из првобитног плана који је предвиђао изградњу четири бране.

План је измењен управо из еколошких разлога.

„Пројекат ће и даље имати утицај на животну средину, али је он смањен”, изјавио је министар.

Еколошке организације тврде да ће пројекат „Бело монте”, инсталисане снаге 11.000 мегавата, чијом ће реализацијом такође бити створен пловни пут за транспорт пољопривредних производа узгојених на подручју Амазона, угрозити осјетљиви екосистем и неке врсте риба.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog