Politika

Вијеће народа одбило захтјев Бошњака

БАЊА ЛУКА - Вијеће народа Републике Српске није данас прихватило приједлог Клуба Бошњака за покретање процедуре за заштиту виталног националног интереса на закључак парламента РС поводом одлука високог представника у БиХ од 14. децембра прошле године.


 

Предсједавајући Вијећа народа РС Џевад Османчевић рекао је новинарима да су три клуба у Вијећу народа РС била против покретања процедуре за заштиту виталног националног интереса у вези са тим закључком.

"Ово питање поново ћемо размотрити наредних дана на заједничкој комисији Народне скупштине РС и Вијећа народа РС, а уколико не успијемо да дођемо до заједничког консензуса тада ће приједлог Клуба Бошњака ићи на Уставни суд РС'', истакао је Османчевић.

Он је подсјетио да је Клуб Бошњака упориште иницијативе за покретање заштите виталног националног интереса заснивао на констатацији да су одлуке Владе РС преко закључка парламента РС ''директни атак на Дејтонски мировни споразум''.

Османчевић је навео да је мишљење Клуба Бошњака да су оспоравање Тужилаштва и Суда БиХ озбиљна питања која у овој ситуацији у БиХ могу довести до даљег назадовања у свим процесима.

Народна скупштина РС подржала је 28. децембра прошле године ставове Владе РС о наметнутим одлукама високог представника у БиХ у области правосуђа и задужила је да предложи потребне измјене и допуне Закона о референдуму.

Скупштина је усвојила Владин закључак и подржала њене ставове, којима је у цјелости одбацила као неприхватљиве, неуставне и незаконите одлуке високог представника у БиХ од 14. децембра када је страним судијама и тужиоцима у Суду и Тужилаштву БиХ који раде на предметима ратних злочина продужио мандат за још три године, а онима који се баве предметима организованог криминала и корупције омогућио останак на функцији савјетника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog