Društvo

Вехабије припремале акцију, па спријечене?

БАЊА ЛУКА - Надлежне безбједносне службе у БиХ покренуле су акцију против вехабија у селу Горња Маоча код Брчког, јер су, вјероватно претходно дошле до података о припреми акција, које би се могле повезати са тероризмом, сматра професор београдског Факултета безбједности Зоран Драгишић.


 

"Неће 600 полицајаца опколити једно село само због полигамије или због тога што жене носе фереџе. Сматрам да је у питању нешто сасвим друго, а да ће се о томе више знати после званичног објашњења надлежних правосудних органа", рекао је Драгишић.

Он сматра да званично објашњење о заштитити уставноправног поретка БиХ сигурно није прави разлог прве велике заједничке акције полиције у БиХ.

Према његовим ријечима, није нимало случајно што је ова акција спроведена у тренутку интензивирања процеса уставних промјена у БиХ, јер никог не би требало да зачуди ни то да су припадници вехабијске заједнице у Горњој Маочи можда имале своје виђење уставне реформе у БиХ.

На питање да ли је Република Српска којим случајем била мета евентуалних напада, Драгишић је рекао да радикалним исламистима ни у ком случају не одговара постојање РС.

"Њихов циљ јесте укидање Српске и то је већ познато", рекао је Драгишић и додао да је забрињавајућа и чињеница да је то циљ и већини бошњачких политичара, који нису сљедбеници радикалног тумачења ислама.

У реаговање на ову полицијску акцију портала "Пут вјерника" /www.putvjernika.com/, који уређују вехабије из Горње Маоче, се наводи да је "коначно медијска хајка против мјештана Горње Маоче уродила плодом".

"Смијешна игра њиховог медусобног преношења информација је у ствари аматерски диригована политика Министарства безбједности БиХ које је у протеклом периоду код јавности стварала атмосферу неподношљивости према исламу и исламским практичарима да би на крају, када су увидјели како је народ згрожен радикалним исламистима, спровели фамозну акцију полицијског претреса у том селу", наводи се у тексту под насловом "`Неустрашива` акција специјалних полицијских снага Министарства безбједности БиХ у селу Горња Маоча".

У тексту се истиче да акцију оволиких размјера није заслужио Радован Караџић, али јесу , како се наводи, "људи с потпуно чистим грађанским досијеом".

Редакција портала истиче да је "топло захвалила" медијима који, како наводе, "лажима и клеветама упропаштавају мир и хармонију цијелих породица у Горњој Маочи".

Осим Нусрета Имамовић, који слови за неформалног вођу вехабијске комуне у Горњој Маочи, међу првацима овог радикалног покрета су и Идриз Биљибани, Хусеин Адеми, Мирсад Омеровић, Адем Демировић, Горан Павловић, Сенад Идић, Мирза Колић, Самир Исмаили и Мевлид Јашаревић, од којих нити један није поријеклом из БиХ.

Група вехабија након полицијске акције напала је новинаре неколико медијских кућа, а на новинарку "Независних новина" Јасмину Шарац су физички насрнули, разбили јој фотоапарат.

"Независне" преносе да су вехабије новинарима поручили да оду са њихвог имања, јер су непожељни.

Новинаре које су напали вехабије су аутомобилом пратиле седам километара од села Горња Маоча и на тај начин означавале "своју" територију, на којој нико, осим њих, није пожељан.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog