Društvo

Трифуновић: Акција је посљедица посјете директора ФБИ

БЕОГРАД - Акција хапшења вехабија из села Горња Маоча, код Брчког, директна је посљедица посјете директора ФБИ Роберта Мулера, којем су званичници БиХ указали на опасност која пријети америчким дипломатама у БиХ, сматра политички аналитичар Дарко Трифуновић.


"Запрепаштен сам да тек кад неко из међународне заједнице укаже на проблем органи БиХ реагују, што јасно говори да власти у Сарајеву и у Федерацији БиХ не желе да виде проблем тероризма, који је директно пред њиховим носем", рекао је Трифуновић поводом јучерашњег хапшења вехабија из села Горња Маоча код Брчког.

Трифуновић је навео да је директор ФБИ разговорао са чланом Тима за борбу тероризма и организованог криминала Џевадом Галијашевићем и осталима, који су му указали да је безбједност америчких дипломата угрожена од одређених припадника вехабистичког покрета.

"И онда након тога имамо акцију органа БиХ на сузбијању ширења негативног утицаја овог екстремног покрета", каже Трифуновић, који је члан Тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организираног криминала.

Он је нагласио да су чланови Тима за организовани криминал и тероризам упорно наглашавали да вехабије из Маоче и других локалитета гдје обитавају не треба посматрати као припаднике вјерског покрета, јер они злоупотребљавају религију, него их искључиво треба сагледавати и посматрати као припаднике криминално-терористичке организације.

Према његовим ријечима, припадници овог покрета не само да шире вјерску мржњу, нетрпељивост и нетолеранцију, а дио ширења те нетрпељивости и нетолеранције јесте заговарање нестанка других, уз употребу тероризма и насиља.

"Ми већ десет година упозоравамо на кампове где се обучавају терористи, а тек након посјете директора ФБИ, Сарајево реагује. То је велика срамота и шамар свим грађанима БиХ да у ситуацији када су странци угрожени, тек онда се реагује, а да се за живот и безбедност осталих грађана БиХ уопште не хаје", истакао је синоћ Трифуновић, који је професор београдског Факултета за безбједност.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog