Svijet

Бијела кућа спремна да саслуша приједлог Техерана

ТЕХЕРАН - Неименовани амерички званичник рекао је данас да је Бијела кућа спремна да саслуша ирански приједлог о слању уранијума на прераду у иностранство.


"Уколико Иран има нешто да каже ми смо спремни да саслушамо", рекао је званичник који није желио да буде именован.

Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад изјавио је јуче да је његова земља спремна да пошаље обогаћени уранијум на прераду у иностранство у замјену за нуклеарно гориво.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) предложила је да Иран пошаље свој ниско обогаћени уранијум у иностранство у замјену за готово гориво које може да се користи за производњу медицинских изотопа.

Западне дипломате раније су изјавиле да је Исламска Република одбила овај приједлог.

"Немамо проблем с тиме да пошаљемо свој обогаћени уранијум иностранство. Ми поручујемо: Даћемо вам наш 3,5 одсто обогаћени уранијум и добићемо гориво. Требаће четири до пет мјесеци да добијемо гориво. Уколико пошаљемо наш уранијум у иностранство и они нам не дају 20 одстоо обогаћени уранијум за наш реактор ми можемо и сами да га произведемо у Ирану", изјавио је синоћ Ахмадинеџад државној телевизији.

Техеран и Међународна агенција за атомску енергију објавили су прошле седмице да је споразум о уранијуму још могућ. Техеран тражи да се унесу измјене у нацрт споразума који би требало да елиминише бојазан Запада да Иран у тајности прави атомску бомбу.

Западни званичници нису рекли да је план пропао, али су оцјенили да је приступ званичног Техерана неозбиљан.

САД, Велика Британија, Њемачка и Француска позвале су на усвајање четвртог пакета санкција УН против Ирана због одбијања те земље да обустави обогаћивање уранијума, што се тражи у пет резолуција Савјета безбједности УН.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog