Republika Srpska

Најава спајања Тивта и Пескаре подводним каблом

ПОДГОРИЦА - Црногорски премијер Мило Ђукановић и његов италијански колега Силвио Берлускони, заједно са министрима двије владе, требало би да 6. фебруара у Риму најаве почетак градње подводног кабла на релацији Тиват-Пескара вриједног 720 милиона евра.


Како преносе црногорски електронски медији, за пројекат подводног кабла на релацији Италија-Црна Гора у црногорској Влади тврде да је "посао деценије".

Према најавама и пројекту, Црна Гора ће постати значајно европско енергетско чвориште и сједиште прошле године најављене аукционе куће за продају електричне енергије.

Стратегијски гледано, реализацијом пројекта Италија би, као стара чланица ЕУ и држава из моћне групе Г8 најразвијених држава свијета, могла да постане економски партнер број један Црној Гори.

Пројекат изградње подводног интерконективног кабла једносмјерне струје капацитета 1 000 мегавата требало би да буде завршен до 2013. године. Кабал ће, према прелимарном договору, бити постављен на релацији Тиват-Пескара, а градиће га италијанска компанија "Терна" у сарадњи са црногорским "Преносом".

"Пренос" је прошле године издвојен из састава Електропривреде Црне Горе и послује као самостално акционарско друштво у већинском државном власништву.

Према начелном договору, италијанска страна ће у потпуности финансирати градњу кабла, а заузврат "Терна" ће до краја ове године докапитализовати "Пренос" са 30 милиона евра и тако стећи 22 одсто акција црногорске фирме.

Влада Црне Горе обавезала се да ће градити трафо станицу код Тивта и 410 КВ далековод од Тивта до Пљеваља, што представља инвестицију од 70 милиона евра. Ова инвестиција требало би да буде завршена у наредних пет година.

Заједно са "Терном", "Пренос" ће финансирати и градњу далековода према Србији и БиХ, како би се око Црне Горе формирао енергетски прстен који би у потпуности стабилизовао домаћу мрежу. Још није позната вриједност тог пројекта.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog