Politika

Moратинос: Снажна подршка Србији

БЕОГРАД - Министар спољних послова Шпаније и предсједавајући Савјета министара ЕУ Мигел Анхел Моратинос изјавио је да Шпанија снажно подржава европске интеграције Србије и да признавање незавиности Косова није предуслов да Србија уђе у ЕУ.


"Са Србијом смо остварили веома значајан напредак у процесу европских интеграција посљедњих недјеља 2009. године и то Шпанију радује. Увјерени смо, ако овако настави, да ће бити услова за њено релативно брзо напредовање у процесу европских интеграција", рекао је Моратинос.

Он наглашава да је сада на државама чланицама ЕУ да донесу одлуку о наредним фазама процеса, посебно када је ријеч о разматрању апликације за добијање статуса кандидата и да је, за разлику од праксе у прошлости, одлука да се затражи од Европске комисије да сачини извјештај на основу кога ће Савјет министара разматрати поднесену кандидатуру, постала рутинска.

"Али, инсистирам, државе чланице су те које у сваком тренутку имају посљедњу ријеч и потребно је да се све сложе да би се донијела оваква одлука. Шпанија очекује да би извјештај могао да се затражи што прије како би Европска комисија могла да настави са уобичајеним поступком", рекао је Моратинос.

Он је додао да исто тако Шпанија очекују да би државе чланице ЕУ могле да одлуче до јуна да одмрзну почетак процеса ратификације Споразума о стабилкизацији и придруживању и да би све то у огромној мјери допринијело да се убрза процес интеграције Србије.

"Приједлог који је иницирао премијер Грчке Јоргос Папандреу, познат као Агенда 2014 за западни Балкан, несумњиво је веома амбициозан, али, по мом мишљењу, његов значај у политичком смислу је у томе да нас све подсјећа колико је важна балканска интеграција у ЕУ. Ја бих чак рекао, хитна. Зато овај приједлог представља подстрек како бисмо сви учинили потребне кораке за брзо напредовање у овом процесу", сматра Моратинос.

Говорећи о Косову и Метохији, он је рекао да је "став Шпаније о Косову добро познат и поштован у међународној заједници и међу државама чланицама ЕУ".

"Очигледно је да то питање није ријешено ни у оквиру УН, ни на терену. Очекујемо да Међународни суд правде да своје мишљење наредних мјесеци у вези с питањем легалности једнострано проглашене независности Косова", рекао је Моратинос.

Он напомиње да им је позната спремност Србије да поново покрене дијалог без претходног условљавања како би се нашло коначно, одрживо и обострано прихватљиво рјешење.

"Подржавамо овај приступ који је у потпуној сагласности са међународним правом. Сваки договор прихватљив за обје стране био би веома пожељан. Уколико не дође до нових околности, позиција Шпаније о Косову остаће непромијењена", истакао је Моратинос.

Он је додао да многе земље дијеле позицију Шпаније у погледу Косова и да знају да је њихов став принципијелан.

"Више пута смо рекли Србији - признавање Косова неће бити предуслов за њен улазак у ЕУ. Истовремено, не заборављамо да ће морати да се рјешавају питања на путу интеграције и да, дугорочно гледано, мора да се обезбиједи да европска перспектива буде на добробит свих у региону, без разлике, али не искључиво на штету интереса Србије", изјавио је Моратинос.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog