Republika Srpska

Рафинерија Модрича: Отпремљена композиција за ЕУ

МОДРИЧA/БAЊAЛУКA - Прва жељезничка композиција са базним уљима произведеним у Рафинерији уља Модрича, вриједности око 300.000 евра, кренула је из Модриче, послије 20 година, за земље ЕУ.


 

Начелник за реализацију уља и мазива у "Оптима групи" Милорад Ђукић рекао је да су уља из Рафинерије жељезничким транспортом јуче кренула прво на тржиште Холандије и подсјетио да је у 2009. години, од око 17 000 тона произведених базних уља, у земље ЕУ и региона извезено 12 000 тона.

"Рафинерија је већ склопила уговоре са произвођачима мазива из Европе за 2010. годину, тако да имамо обезбијеђено тржиште за наше производе", рекао је Ђукић.

Он је додао да Рафинерија већ годинама гради своју пословну политику на коришћењу нових технолошких достигнућа и квалитету производа.

Први замјеник генералног директора "Оптима групе" Славко Шћепановић рекао је да је један од битних елемената пословне стратегије ове групе обезбјеђење квалитета производа и поштовање еколошких стандарда ЕУ.

Шћепановић је нагласио да је од покретања производње у Рафинерији нафте у Броду важан сегмент реконструкције било пуштање у погон постројења за прање сувих гасова аминима, за рекуперацију или добијање елементарног сумпора у течном и чврстом стању, те постројења за дораду отпадних гасова.

"Стављањем у погон ових постројења из сваке прерађене тоне сирове нафте издвоји се 2,3 килограма сумпора, који је раније остајао у произведеном гориву или је послије сагоријевања завршавао у атмосфери. Тиме је значајно смањена емисија штетних гасова", нагласио је Шћепановић.

Он је рекао да је прва пошиљка од 75 тона прерађеног сумпора из Рафинерије нафте у Броду испоручена у Словенију, а прерађене годишње количине биће пласиране на тржишта Словеније и Хрватске.

Шћепановић је нагласио да, иако су планови "Оптима групе" усмјерени на извоз у земље региона и ЕУ, приоритет је и даље задовољење потреба домаћег тржишта.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС казали су да је покретањем производње у Рафинерији нафте у Броду за РС и БиХ обезбијеђено сигурно и стабилно снабдијевање тржишта нафтом провјереног квалитета.

"Најављена инвестициона улагања у 2010. години још једном потврђују да је одлука Владе РС о приватизацији предузећа нафтне индустрије РС донесена у право вријеме, као и да је компанија "Зарубежњефт" добар избор", истакли су у Министарству.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog