Društvo

Љајић: Исте су нам вехабије

БЕОГРАД - Вехабије у Горњој Маочи повезане су са вехабијама у Новом Пазару и ријеч је о истом покрету који се појавио на овим просторима послије рата у БиХ, изјавио је министар рада и социјалне политике Србије Расим Љајић.


 

Коментаришући јучерашњу полицијску акцију у Горњој Маочи код Сребреника, Љајић је рекао да су се тада појавиле групе емисара са задатком да шире вехабизам који, иначе, није својствен муслиманима на Балкану и у Европи.

Он је напоменуо да је центар за регрутовање вехабија био у Бечу, док је у БиХ постојало неколико енклава које су запријетиле да дестабилизују државу.

"Ако кажете да не признајете Устав и законе него шеријатско право и шеријатске законе, ако ту живе само припадници ваше друштвене групе и ако не дозвољавате приступ насељима где живите, а дешавало се да су новинари који су тамо ишли били брутало враћени - то је онда довољно елемената за реаговање државе", сматра Љајић.

Он је додао да је у једном тренутку пријетила опасност да се вехабизам прошири у Санџаку, али да су, након хапшења, они мање видљиви у Новом Пазару и Санџаку. Љајић сматра да они не представљају неку реалну опасност, ни за регион, ни за Србију.

У полицијској акцији "Свјетлост", која је јуче поподне завршена у Горњој Маочи, у општини Сребреник, ухапшено је седам лица, од којих један страни држављанин.

Иако у Тужилаштву БиХ нису жељели да открију идентитет ухапшених, медији у БиХ преносе да су, међу ухапшенима Нусрет (39) и Елдин (34) Имамовић, те Џемал Казаферовић (25).

Према непотврђеним сазнањима, вођа вехабијске заједнице у Горњој Маочи је Нусрет Имамовић, наводно професор шеријатског права и предавач у сарајевској џамији Краљ Фахд.

Члан Експертског тима за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић раније је у више наврата тврдио да у Горњој Маочи постоји јака вехабијска заједница која је формирана након деложације муџахедина из српског села Бочиња код Маглаја.

Горња Маоча је потпуно изоловано мјесто у коме до сада нису важили закони државе БиХ и у коме се живи по шеријатском закону.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog