Društvo

Влада утврдила да у РС постоје 2.732 насељена мјеста

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске, као прелазно рјешење до доношења посебног закона о насељеним мјестима у оквиру свих општина и градова у Српској, донијела је уредбу о насељеним мјестима која чине подручја јединица локалне самоуправе - потврдила је портпарол Министарства управе и локалне самоуправе РС Сандра Ковачевић.


Она је прецизирала да су Уредбом о насељеним мјестима утврђена сва насеља у свим општинама и градовима у РС, којих има укупно 2 732.

Она је додала да највише насељених мјеста имају општине Вишеград 163, Требиње 140, Рогатица 117, Фоча 101, док најмање насељених мјеста имају општине Источни Дрвар и Источни Мостар по 3, Купрес 4, Источна Илиџа 5, Петровац и Доњи Жабар по 6, Петрово и Источно Ново Сарајево по 8.

Tериторију града Бање Луке "покривају" 54 насељена мјеста, а на подручју града Источно Сарајево, који чини шест општина - Источни Стари Град, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Пале, Соколац и Трново, има укупно 215 насељених мјеста.

"Овим је Влада РС испунила обавезу коју намеће Закон о територијалној организацији РС да се до доношења посебног закона о насељеним мјестима, ово питање уреди уредбом, а све јединице локалне самоуправе дужне су да у року од шест мјесеци с одредбама овог документа ускладе своје статуте", истакла је Ковачевићева.

Ковачевићева је појаснила да је Закон о територијалној организацији РС утврдио обавезу доношења Закона о насељеним мјестима, а као прелазно рјешење до доношења овог закона питање подручја јединица локалне самоуправе уређује Влада РС наведеном уредбом, а као основ за њену израду Министарство управе и локалне самоуправе користило је евиденције о насељеним мјестима Републичког завода за статистику.

Према њеним ријечима, за израду уредбе коришћени су и картографски подаци Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове у дијелу који се односи на насељена мјеста која су међуентитетском линијом разграничења подијељена између РС и Федерације БиХ.

Портпарол Министарства управе и локалне самоуправе подсјетила је да од 1994. године у РС не постоји званична евиденција о насељеним мјестима, тако да су и од јединица локалне самоуправе прибављени подаци о насељеним мјестима која чине њихова подручја са релевантном документацијом у сврху упоређивања фактичког стања на њиховом подручју са евиденцијама које посједују Републички завод за статистику и Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog