Republika Srpska

Министри се договорили: РС позајмљује 50.000 тона пшенице од Србије

БЕОГРАД - Србија ће Дирекцији за робне резерве Републике Српске позајмити 50 000 тона пшенице - договрили су се данас у Београду министар трговине Србије Слободан Милосављевић и министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић.


У договору су учествовали и министар пољопривреде Србије Саша Драгин и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић.

Министар трговине Србије Слободан Милосављевић рекао је на конференцији за новинаре послије састанка да је за позајмицу добијена сагласност премијера Србије Мирка Цветковића, тако да ће Влада Србије, чим добије формалан захтјев Владе РС, моћи да у року од седам дана донесе одлуку о позајмици пшенице на годину дана.

Министар трговине РС Предраг Глухаковић истакао је да је на састанку, коме су присуствовали и представници дирекција за робне резерве Србије и РС, договорена куповина 30 000 тона вјештачког ђубрива од произвођача у Србији такође за потребе Дирекције за робне резерве РС.

Како је објаснио министар пољопривреде РС Радивоје Братић, данас је договорено да Дирекција за робне резерве РС од произвођача у Србији купи ђубриво по најповољнијим условима, односно да избјегне "зидање цијена".

Братић је најавио да ће се у наредна два-три дана састати са произвођачима вјештачког ђубрива из Србије, на коме ће се договорити о детаљима посла.

Министри су данас разговарали и о нецаринским баријерама, које отежавају слободно трговање између Србије и РС.

Министар трговине Србије Слободан Милосављевић рекао је да је договорено да Србија и БиХ ове године, када Србија предсједава ЦЕФТОМ, заједнички иницирају да се ти проблеми ријеше међу свим земљама ЦЕФТЕ и да се овај регион истински претвори у регион слободног тржишта, конкуренције и фер тржишне утакмице.

Министар Глухаковић је рекао да је на данашњем састанку, када је ријеч о нецаринским баријерама, идентификован проблем који се тиче успорених процедура на граници између БиХ и Србије у промету роба.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog