Svijet

Кина: Ухапшено троје због опасног млијека

ПЕКИНГ – Кина је ухапсила још три особе због трговања млијеком и млијеком у праху са меламином, индустријском хемикалијом која се користи за израду пластике, због чега је је прошле године избио велики скандал, јавила је агенција Синхуа.


Неисправно млијеко у праху датира из средине 2008. године, али је продато мљекарама и произвођачима хране крајем 2009. године.

Ово сугерише да земљом и даље круже значајне залихе опасног праха упркос акцији у септембру 2008. године, након што је најмање шест беба умрло од утицаја хемикалије.

Синхуа наводи да су ухапшени један трговац и двојица менаџера мљекаре "Леканг" у провинцији Шанџи, на сјеверозападу земље. Они су оптужени да су производили и продавали млијеко које не испуњава хигијенске стандарде, изјавили су званичници.

Трећи менаџер пуштен је уз плаћање кауције, јер има болесно срце.

"Леканг" је једна од три компаније које су се нашле на црној листи Министарства здравља, јер су производиле и продавале мљечне производе са меламином, који се користи за привидно повећање протеинске вриједности, наводи Синхуа.

Власти су уништиле одређене количине неисправног млијека компаније "Леканг" прошлог мјесеца, али је 28 тона већ продато произвођачима хране и слаткиша на југу Кине.

За сада нема извјештаја о смртним случајевима или оболијевању усљед продаје ове количине неисправног млијека, које код дјеце може да изазове настанак камена у бубрегу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog