Svijet

Французи већ одузимају држављанства због бурки

ПАРИЗ – Француски премијер Франсоа Фијон изјавио је данас да ће потписати указ којим се одбија издавање држављанства мушкарцу који је присиљавао своју супругу да носи бурку, уз напомену да за њега „нема мјеста“ овој земљи.


Овај случај покренут је у вријеме јавне дебате о француском националном идентитету. Влада покушава да наметне закон о забрани ношења традиционалног исламског вела преко читавог тијела, уз оцјену да то није у складу са француским вриједностима.

Премијер Фијон рекао је радију „Еуропа 1“ да ће потписати указ који је издао министар за имиграцију Ерик Бесон.

„То је француски закон. Грађански закон већ дуго времена одређује да натурализација може бити одбијена ономе ко не поштује вриједности француске републике“, рекао је Фијон.

Он је додао да је овдје ријеч о „вјерском радикалу који намеће бурку и сепарацију мушкараца и жена у сопственом дому“, те да одбија да се рукује са женама.

„Уколико овај човјек не жели да промијени своје понашање, за њега нема мјеста у нашој земљи. Он ни у ком случају не заслужује франуско држаљанство“, нагласио је француски премијер.

Име и националност мушкарца нису објављени, а Фијон је додао да је његова супруга Францускиња и да може да и даље носи бурку, ако то жели, до усвајања новог закона.

Француски парламент прошле седмице је позвао на забрану ношења бурки у школама, болницама, државним објектима и јавном превозу.

Влада тражи правне савјете прије него што састави нацрт закона о забрани ношења бурки и хиџаба на што је могуће више мјеста.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog